Εχθροι - Ασθένειες Φυτών

2014-02-27 12:43

Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα

Οι Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα, συναντώνται σε πολλές καλλιέργειες π.χ. στα τεύτλα, στον αραβόσιτο, στην πατάτα, στον καπνό,στα ψυχανθή.

 

 

Συμπτώματα

Οι κάμπιες κόβουν τα νεαρά φυτάρια στον "λαιμό" (συνήθως επάνω από το έδαφος). Τα φύλλα στην αρχή παρουσιάζουν δυσδιάκριτα φαγώματα, τα οποία στη συνέχεια εξελίσσονται σε τρύπες, σχισίματα ή περιφερειακά φαγώματα από την συνεχιζόμενη δραστηριότητα των προνυμφών. Οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες είναι περισσότερο αδηφάγες και συνήθως κατατρώγουν ολοκληρωτικά τις ρίζες και τα νεαρά φυτάρια. Στα τεύτλα και στις πατάτες μπορεί να ανοίξουν τρύπες.

Εχθρός

Οι προνύμφες (κάμπιες) είναι άτριχες, κυλινδρικές, γκρίζου χρώματος και φθάνουν μήκος 40-50 χιλ. Η κεφαλή είναι καστανή, φέρουν 3 ζεύγη ποδιών στο θώρακα και 5 ζεύγη κοιλιακών ψευδοπόδων.

Ακόμη φέρουν τρεις σκούρες επιμήκεις ραβδώσεις. 'Οταν νοιώσουν άγγιγμα κουλουριάζονται αμέσως με την κεφαλή στο κέντρο.

Τα ακμαία (πεταλούδες) έχουν μήκος 20 χιλ. περίπου και γκριζοκάστανο χρώμα. Οι πρόσθιες πτέρυγες έχουν σκουρότερο χρώμα και διακοσμούνται με νεφροειδή σημάδια και γραμμές ζικ-ζακ.

Παρατηρήσεις

Συναντώνται κυρίως σε ελαφρά εδάφη. Ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνισή τους είναι ξηρός, ζεστός καιρός και έδαφος καλυμμένο από ζιζάνια. Σε υγρό έδαφος οι νεαρές κάμπιες δεν επιβιώνουν. Το έντομο έχει νυκτόβια ήθη.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε:ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ
  • Προσβάλει: Αγγούρι, Καρότο, Κολοκύθι, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μαρούλι, Μελιτζάνα, Παντζάρι, Πατάτα, Πιπεριά, Τομάτα

 

 

 

 

Αλευρώδης

Προσβάλλει τον καπνό, το βαμβάκι και άλλα καλλιεργούμενα και αυτοφυή φυτά.

Ζημιά

Η απομύζηση φυτικών χυμών κάνει τα φύλλα εύθραυστα και υποβαθμίζει την ποιότητά τους. Επιπλέον τα κολλώδη εκκρίματα του εντόμου λερώνουν τα φύλλα.

Εχθρός

Το ακμαίο μοιάζει με μικρή λευκή μύγα. Έχει μήκος περίπου 1 χιλ., χρώμα σώματος κιτρινωπό και μαύρους οφθαλμούς. Οι πτέρυγες είναι διαφανείς και καλύπτονται από λευκή κηρώδη ουσία, που εκκρίνεται από αδένες και από όπου πήρε το έντομο το όνομά του.

 

 

Οι νεαρές νύμφες έχουν ελλειπτικό σχήμα, χρώμα διαφανές υποκίτρινο και διαθέτουν πόδια. Οι νύμφες 2ου-4ου σταδίου αποκτούν χρώμα υποκίτρινο-κίτρινο και δεν έχουν πόδια (ακίνητες).

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ
  • Προσβάλει: Κολοκύθι, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μαρούλι, Μελιτζάνα, Πατάτα, Πιπεριά, Τομάτα

 

Αλευρώδης του καπνού

 

Ζημιά

Η απομύζηση φυτικών χυμών προκαλεί χλωρώσεις στα φύλλα, που στη συνέχεια ξηραίνονται. Σε σοβαρή προσβολή μπορεί να ζημιωθεί η παραγωγή. Επιπλέον στα κολλώδη εκκρίματα του εντόμου μπορεί με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας να αναπτυχθούν οι μύκητες της καπνιάς.

Εχθρός

Το ακμαίο μοιάζει με μικρή λευκή μύγα. 'Eχει μήκος περίπου 1 χιλ., χρώμα σώματος κιτρινωπό και μαύρους οφθαλμούς. Οι πτέρυγες είναι διαφανείς και καλύπτονται από λευκή κηρώδη ουσία, που εκκρίνεται από αδένες και από όπου πήρε το έντομο το όνομά του.

 

 

Οι νεαρές νύμφες έχουν ελλειπτικό σχήμα, χρώμα διαφανές-υποκίτρινο και διαθέτουν πόδια. Οι νύμφες 2ου-4ου σταδίου αποκτούν χρώμα υποκίτρινο-κίτρινο και δεν έχουν πόδια (ακίνητες).

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ
  • Προσβάλει: Αγγούρι, Μελιτζάνα, Πιπεριά

 

 

Αλευρώδης των θερμοκηπίων

Προσβάλλει πολλές καλλιέργειες λαχανικών αλλά και καλλωπιστικά.

 

Ζημιά

Απομυζά χυμούς από την τρυφερή βλάστηση για να τραφεί. Στα παλαιότερα φύλλα βρίσκουμε τις νύμφες τελευταίου σταδίου. Τα νύγματά του προκαλούν αποχρωματισμούς και νεκρώσεις ενώ τα κολλώδη εκκρίματά του λερώνουν την παραγωγή και υποβαθμίζουν την αξία της.

Εχθρός

Το ακμαίο έχει σώμα κίτρινο και τα φτερά του είναι καλυμμένα από λευκό κηρώδες επίχρισμα. Τα ωά του είναι κίτρινα στην αρχή και τα τοποθετεί σε κύκλο. Όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση σκουραίνουν και γίνονται λαμπερά. Οι νεαρές νύμφες είναι κινητές κι έχουν κίτρινο λαμπερό χρώμα.

Τα επόμενα στάδια εγκαθίστανται και τρέφονται μυζώντας χυμούς (δεν είναι κινητά). Αυτά έχουν ωοειδές σχήμα και είναι κίτρινα.

 

 

Το τελευταίο στάδιο (pupa) πριν το ακμαίο δεν τρέφεται. Περιφερειακά φέρει κροσσούς (διάκριση από τον Bemisia tabaci).

Μπορούμε να διακρίνουμε κάτω από την επιφάνεια τα κόκκινα μάτια του ακμαίου και το κίτρινο σώμα του. Όταν εμφανίζονται τελικά τα ακμαία, στην αρχή τα φτερά τους είναι υγρά και κολλημένα και δεν μπορούν να πετάξουν. Το ακμαίο πετά για να μετακινηθεί συνήθως μόνο από φυτό σε φυτό, αν και έχουν την δυνατότητα για μεγαλύτερης διάρκειας πτήση. Αναπτύσσει πολλές επικαλυπτόμενες γενεές.

Αντιμετώπιση

Απαιτείται προσεκτικός έλεγχος μέσα στο θερμοκήπιο, ώστε ο πληθυσμός να αντιμετωπιστεί όταν ακόμη ξεκινά να αναπτύσσεται.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ
  • Προσβάλει: Αγγούρι, Κολοκύθι, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μαρούλι, Μελιτζάνα, Πατάτα, Πιπεριά, Τομάτα

 

Αλτερναρίωση πατάτας


Συμπτώματα

Προσβάλλει όλα τα μέρη του φυτού, στελέχη, φύλλα, καρπούς (τομάτα), κόνδυλοι (στην πατάτα). Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η δημιουργία κηλίδων σε ομόκεντρους κύκλους, που μοιάζουν με "στόχους".

Στους καρπούς της τομάτας οι κηλίδες είναι μαύρες και βυθισμένες, ενώ στους κονδύλους της πατάτας είναι καστανές και μπορεί να εκτείνονται σε μεγάλο τμήμα του καρπού.

Στις τομάτες τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί η ανισορροπία στη θρέψη μεταξύ ασβεστίου και καλίου.

 

 

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Ο μύκητας που ευθύνεται γι' αυτή την ασθένεια είναι ο Alternaria solani.

Οι μολύνσεις ξεκινούν από υπολείμματα καλλιέργειας ή από αυτοφυή μολυσμένα φυτά και ευνοούνται από χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες βλαστάνουν τα σπόρια. Απαραίτητη είναι ωστόσο η ύπαρξη ελεύθερης υγρασίας με τη μορφή σταγόνων επάνω στις φυτικές επιφάνειες.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Ασθένεια
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ
  • Προσβάλει: Πατάτα, Πιπεριά, Τομάτα

 

Άλτης ή Ψύλλος

 

Τα συναντάμε κυρίως στα τεύτλα.

Ζημιά

Εξαιτίας των φαγωμάτων στα αναδυόμενα φυτάρια, εμφανίζονται στο χωράφι κενές θέσεις. Στις κοτυληδόνες και στα πρώτα πραγματικά φύλλα προκαλούνται μικρές στρογγυλές τρύπες με γκρίζο περιθώριο, ώστε να τα κάνει να μοιάζουν με "σίτα".

 

 

Εχθρός

Οι προνύμφες έχουν μήκος περίπου 4 χιλ. και λευκό χρώμα. Τα ακμαία (σκαθάρια) έχουν μήκος περίπου 2 χιλ. και χρώμα σκούρο με μεταλλική λάμψη. Στα έλυτρα φέρουν σχέδιο από μικρά βαθουλώματα σαν στίγματα. Είναι έντομα πηδητικά.

Παρατηρήσεις

Οι προνύμφες ζουν κάτω από το έδαφος και ζημειώνουν τα φυτά υπόγεια. Αντίθετα η ζημιά στο υπέργειο τμήμα του φυτού προκαλείται από τα ακμαία. Η προσβολή ευνοείται από ξηρό καιρό.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΦΥΤΑΡΙΟ
  • Προσβάλει: Αγγούρι, Μελιτζάνα, Παντζάρι, Τομάτα

 

Ατομάρια

Προσβάλλει όλα τα κολοκυνθοειδή (αγγούρι, πεπόνι, κολοκύθι, καρπούζι) και το ζιζάνιο Xanthium spinosum.

 

Ζημιά

Στην επιφάνεια του εδάφους και κάτω από αυτήν η διατροφική δραστηριότητα του εντόμου προκαλεί μικρές στρογγυλές οπές, που στη συνέχεια σε διάστημα λίγων ωρών μαυρίζουν. Αυτές αποτελούν επίσης πύλες εισόδου μυκήτων. Τα φυτάρια που έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά πεθαίνουν, ώστε στο χωράφι εμφανίζονται κενές θέσεις. Με υγρό καιρό τα φαγώματα προκαλούνται επάνω από την επιφάνεια του εδάφους στις κοτυληδόνες και στα καρδιόφυλλα του νεαρού τεύτλου. Καθώς τα προσβεβλημένα φύλλα αναπτύσσονται, σχίζονται.

Εχθρός

Οι προνύμφες έχουν μήκος μέχρι 3 χιλ., επίμηκες σχήμα, υπόλευκο χρώμα και φέρουν τρίχες.

 

 

Τα ακμαία (σκαθάρια) έχουν μήκος 1 χιλ., χρώμα ανοιχτό καστανό στην αρχή, που σκουραίνει αργότερα και φέρουν ροπαλοειδείς, παχειές κεραίες.

Παρατηρήσεις

Διαχειμάζουν κυρίως στα τευτλοχώραφα του προηγούμενου έτους και από εκεί με δροσερό καιρό μεταναστεύουν στα καινούρια χωράφια μετά τη σπορά. Με θερμό καιρό μετακινούνται από χωράφι σε χωράφι πετώντας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΦΥΤΑΡΙΟ
  • Προσβάλει: Παντζάρι

 

Αφίδα βαμβακιού

Προσβάλλει όλα τα κολοκυνθοειδή (αγγούρι, πεπόνι, κολοκύθι, καρπούζι) και το ζιζάνιο Xanthium spinosum.

Ζημιά

Οι αφίδες εγκαθίστανται στην τρυφερή βλάστηση και σχηματίζουν αποικίες. Με ευνοϊκές συνθήκες αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς. Στο χωράφι είναι ιδιαίτερα έντονη η εικόνα των βαμβακόφυτων καλυμμένων από τα μελιττώματά τους, που τελικά μπορεί να λερώσουν και τις ίνες του βαμβακιού υποβαθμίζοντας την ποιότητα (κολλώδες βαμβάκι). Στα μελιτώματα των αφίδων μπορεί να ανπτυχθεί καπνιά με συνέπεια το μαύρισμα της κάψας.

Εχθρός

Το ακμαίο έχει μήκος 1-2 χιλ. και χρώμα που ποικίλλει από πράσινο εως πρασινόμαυρο. Στο άκρο της κοιλίας φέρει 2 μαύρα, χοντρά σωληνοειδή εξαρτήματα (σιφώνια). Συνυπάρχουν πτερωτές και άπτερες μορφές. Στις πτερωτές μορφές η κεφαλή και ο θώρακας έχουν μαύρο χρώμα.

Οι νύμφες μοιάζουν στην εμφάνιση με τα ακμαία.

 

 

Παρατηρήσεις

Η προσβολή από αφίδες στο βαμβάκι εμφανίζεται συνήθως σε δυο "κύματα": το πρώτο νωρίς στη βλαστική περίοδο, κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών και το δεύτερο το καλοκαίρι (Ιούνιο).

Σημειώνεται ότι στο βαμβάκι μπορεί να βρεθούν και άλλα είδη αφίδων, όπως Aphis, craccivora, Myzus persicae, Rhopalosiphum., Macrosiphum euphorbiae.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ
  • Προσβάλει: Αγγούρι, Κολοκύθι

 

 

Αφίδες Λαχανικών

 

Τα διάφορα είδη μπορεί να συναντώνται σε διαφορετικές ομάδες καλλιεργειών. Έτσι τα κολοκυνθοειδή προσβάλλονται κυρίως από την Aphis gossypii, η τομάτα από τα είδη Myzus persicae, Macrosiphum euphorbiae, Aulacorthum solani, Aphis fabae, τα φυλλώδη λαχανικά από την Brevicoryne brassicae.


 

Ζημιά

Βρίσκονται συνήθως στην κάτω επιφάνεια του φύλλου, όπου σχηματίζουν αποικίες. Χαρακτηριστικό είναι η παραγωγή μελιττώματος. Σε σοβαρές προσβολές τα φύλλα καρουλιάζουν και μεταχρωματίζονται. Εκτός από την απομύζηση χυμών οι αφίδες μπορεί να μεταφέρουν ιώσεις (π.χ. ιός Υ, μωσαϊκό αγγουριού CMV, ασπερμία τομάτας, μωσαϊκό καρπουζιού, ίκτερος κολοκυνθοειδών), οπότε σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζονται τα αντίστοιχα συμπτώματα.

 

Εχθρός

Τα ακμαία έχουν μήκος 1-4 χιλ. και ο χρωματισμός τους διαφέρει ανάλογα με το είδος: πράσινο, κίτρινο, κοκκινωπό, καστανό, καστανόμαυρο, γκριζοπράσινο.

Συνυπάρχουν πτερωτές και άπτερες μορφές.

Οι νύμφες μοιάζουν στην εμφάνιση με τα ακμαία.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΜΑΡΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ
  • Προσβάλει: Αγγούρι, Κολοκύθι, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μαρούλι, Μελιτζάνα, Πατάτα, Πιπεριά, Σπανάκι, Τομάτα

 

 

 

Βακτηριακή νέκρωση

Η παρουσία της ασθένειας είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές περιοχές του κόσμου. Θεωρείται παλιά ασθένεια και είναι γνωστή με το όνομα "τσιλίκ μαράζι". Πρόκειται για μια χρόνια αδροβακτηρίωση, δηλαδή το βακτήριο εγκαθίσταται στα αγγεία του ξύλου και από εκεί εξαπλώνεται και προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση, προκαλώντας σταδιακή ξήρανση των πρέμνων. Περισσότερο ευαίσθητες θεωρούνται οι ποικιλίες Σουλτανίνα και Ραζακί.

Συμπτώματα

Διαγνωστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου. Οι κεφαλές στην αρχή της άνοιξης παρουσιάζουν διογκώσεις λόγω υπερπλασίας των ιστών. Επίσης, παρατηρείται καθυστερημένη και μονόπλευρη έκπτυξη οφθαλμών ή νέκρωση των κεφαλών. Οι διογκωμένοι ιστοί είναι τυρώδους σύστασης κι αργότερα αφυδατώνονται και συρρικνώνονται, οπότε μπορεί να δημιουργηθεί κοιλότητα κάτω από το φλοιό (σύμπτωμα "τυρί"). Οι οφθαλμοί νεκρώνονται. Κοντά στη βάση των κληματίδων δημιουργούνται σχισμές οι οποίες εξελίσσονται σε επιμήκη, βαθειά έλκη. Ολόκληροι βραχίονες μπορεί να ξεραθούν.

Στα φύλλα μπορεί να εμφανισθούν νεκρωτικές κηλίδες ή ξηράνσεις περιοχών του ελάσματος, κυρίως με υγρή και βροχερή άνοιξη.

 

Παθογόνο - Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια οφείλεται στο βακτήριο Xylophilus ampelinus και προσβάλλει μόνο το αμπέλι. Το βακτήριο διαχειμάζει μέσα στα αγγεία του ξύλου των προσβεβλημένων πρέμνων, απ'όπου μέσω του αγωγού συστήματος του φυτού μεταφέρεται διασυστηματικά και μολύνει τους νεαρούς βλαστούς. Η μετάδοση του βακτηρίου γίνεται συνήθως με τα εργαλεία του κλαδέματος αλλά και με τη βροχή (ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται με άνεμο) καθώς τα βακτήρια βγαίνουν από τα αγγεία του ξύλου στις τομές του κλαδέματος ή άλλες πληγές. Ιδιαίτερα ευπαθή είναι τα πρέμνα τους μήνες Νοέμβριο-Ιανουάριο, καθώς και η νεαρή βλάστηση νωρίς την άνοιξη. Η μετάδοση του παθογόνου από περιοχή σε περιοχή γίνεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπισή του συστήνεται αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων πρέμνων. Επίσης, το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται με ξηρό καιρό και τα εργαλεία του κλαδέματος να απολυμαίνονται συνεχώς. Όταν ο καιρός είναι βροχερός συνιστώνται προληπτικοί ψεκασμοί με κατάλληλα σκευάσματα, για την προστασία των τρυφερών φύλλων.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Ασθένεια
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ
  • Προσβάλει: Αγγούρι, Αμπέλι

 

 

Βοτρύτης αμπέλου

 

Ο βοτρύτης έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει σχεδόν όλα τα καλλιεργούμενα φυτά. Αποτελεί πραγματική απειλή για την εμπορεύσιμη παραγωγή, διότι εκτός από τις ποσοτικές απώλειες υποβαθμίζει και την ποιότητα των προϊόντων. Στο αμπέλι, η προσβολή από βοτρύτη έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οινοποίηση και στην ποιότητα του κρασιού, λόγω του ότι επιδρά στην ζύμωση. Επιπλέον, προκαλεί απώλειες στην παραγωγή μετασυλλεκτικά, κατά την μεταφορά και αποθήκευση των σταφυλιών.

Συμπτώματα

Προσβάλλει όλα τα πράσινα υπέργεια μέρη του αμπελιού, τις ταξιανθίες (ξήρανση) και ιδιαίτερα τα σταφύλια πριν ή και μετά τη συγκομιδή.

Στις ράγες εμφανίζεται αρχικά σκούρα κηλίδα, που εξαπλώνεται και τελικά προκαλείται σάπισμα. Τελικά, οι προσβεβλημένοι ιστοί γίνονται καστανοί, συρικνούνται και συχνά "μουμιοποιούνται". Με υγρή ατμόσφαιρα, τα προσβεβλημένα όργανα καλύπτονται από μια γκρίζα μούχλα (εξάνθιση από καρποφορίες του μύκητα).

Οι τρυφεροί βλαστοί, τα φύλλα και τα άνθη προσβάλλονται μόνο όταν την άνοιξη επικρατήσουν συνθήκες υψηλής υγρασίας.Οι προσβολές εκδηλώνονται με την μορφή καστανών περιοχών στα μεσογονάτια και στις τρυφερές κορυφές, οι οποίες προκαλούν σήψη και ξήρανση. Στα φύλλα η ασθένεια εμφανίζεται με την μορφή μεγάλων νεκρωτικών κηλίδων που ξεκινούν από την περιφέρεια του ελάσματος.

 

 

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Botrytis cinerea (τέλεια μορφή: Botryotinia eliana). To παθογόνο επιβιώνει επάνω στους νεκρούς φυτικούς ιστούς, σαν σαπρόφυτο, στους προσβεβλημένους φυτικούς ιστούς καθώς επίσης και με τα σκληρώτιά του. Η υψηλή σχετική υγρασία είναι μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ασθένειας, ενώ η θερμοκρασία δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο, διότι ο μύκητας μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος. Όταν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες, το μυκήλιο του παθογόνου αναπτύσσεται ταχύτατα και σχηματίζει άφθονα σπόρια (κονίδια). Τα κονίδια αυτά διασπείρονται με τον αέρα, την βροχή (ακόμα και με τα χέρια, τα ρούχα και τα εργαλεία ) και προκαλούν μολύνσεις. Η μόλυνση των νεαρών σταφυλιών οφείλεται κυρίως σε προηγούμενη προσβολή των ταξιανθιών, ενώ οι ώριμες ράγες μπορεί να μολυνθούν απευθείας από σπόρια του μύκητα. Βροχές κατά την ωρίμανση των σταφυλιών, ιδιαίτερα σε ξηρικούς αμπελώνες, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για προσβολές από τον μύκητα. Μολύνσεις από βοτρύτη μπορεί να ακολουθήσουν (δευτερογενώς) μετά από εντομολογικές προσβολές ή σχίσιμο ραγών από το ωΐδιο. Επίσης τραυματισμοί των φυτικών τμημάτων και ιδιαίτερα των ραγών εξαιτίας καιρικών συνθηκών, κακών χειρισμών ή άλλων αιτιών, διευκολύνουν την είσοδο του μύκητα.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπισή του συστήνεται να εφαρμόζεται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Σε περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα "πρώϊμου" βοτρύτη, συστήνεται οι ψεκασμοί να αρχίζουν από την άνθηση. Ένα συνηθισμένο πρόγραμμα επεμβάσεων παριλαμβάνει ψεκασμούς μετά το "δέσιμο", πριν "κλείσει το τσαμπί", στο "γυάλισμα" και για αποφυγή όψιμων προσβολών στις επιτραπέζιες ποικιλίες μέχρι πριν τη συγκομιδή (τηρουμένου του χρόνου ασφαλείας των σκευασμάτων). Συμπληρωματικά θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή πληγών κατά την εκτέλεση των καλλιεργητικών φροντίδων και να εφαρμόζεται κατάλληλο ξεφύλλισμα για τον καλύτερο αερισμό των σταφυλιών.

Παρατηρήσεις

Για πρόληψη ανάπτυξης ανθεκτικότητας του βοτρύτη συστήνεται εναλλαγή ή ανάμιξη σκευασμάτων με διαφορετικό μηχανισμό δράσης.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Ασθένεια
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ
  • Προσβάλει: Αμπέλι

 

Βρωμούσες

Προσβάλλουν την πατάτα, τα τεύτλα, τα ψυχανθή και πολλά άλλα καλλιεργούμενα φυτά.

Ζημιά

Στα φύλλα παρουσιάζονται αρχικά μικρές ανοιχτόχρωμες κηλίδες, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές. Οι νεκροί ιστοί αποκολλώνται και τα φύλλα παρουσιάζουν ακανόνιστες τρύπες. Σε σοβαρή προσβολή τα φύλλα παραμορφώνονται.

 

 

Εχθρός

Τα ακμαία έχουν μήκος 5-7 χιλ., χρώμα πρασινωπό και φέρουν μικρό τριγωνικό θυρεό (scutellum) μεταξύ των ελύτρων. Οι νύμφες μοιάζουν στην εμφάνιση με τα ακμαία, αλλά αποκτούν πτέρυγες σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ
  • Προσβάλει: Παντζάρι, Πατάτα

 

 

Γρυλλοτάλπα ή Κρεμμυδοφάγος

Ανευρίσκεται σε πολλές καλλιέργειες, ιδιαίτερα στα σιτηρά, στις πατάτες και στα λαχανικά. Το έντομο τρέφεται με ρίζες φυτών, αλλά και με οργανισμούς του εδάφους και με χούμο.

Ζημιά

Στο χωράφι παρουσιάζονται "κενά" φυτών.

Εχθρός

Τα ακμαία έχουν μήκος περίπου 45-50 χιλ., καστανό χρωματισμό και φέρουν λεπτές τρίχες. Τα πρόσθια πόδια, που είναι προσαρμοσμένα για να σκάβουν, μοιάζουν με φτυάρια.

 

Οι νεαρές νύμφες έχουν χρώμα υπόλευκο και στην κατασκευή τους μοιάζουν με μυρμήγκια. Αντίθετα οι νύμφες μεγαλύτερης ηλικίας μοιάζουν περισσότερο με το ακμαίο έντομο.

Παρατηρήσεις

Το έντομο ζει κυρίως κάτω από το έδαφος και απαντάται κυρίως σε θερμά, υγρά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Χαρακτηριστικό του είναι οι στοές, που σκάβει σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, που έχουν πλάτος όσο το πάχος ενός δακτύλου.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ
  • Προσβάλει: Καρότο, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μπρόκολο, Πατάτα, Πιπεριά, Τομάτα

 

 

Γυμνοσάλιαγκες

Ανευρίσκονται σε πολλές καλλιέργειες, π.χ. σιτηρά, αραβόσιτο, ζαχαρότευτλα, πατάτες, ψυχανθή.

 

 

Ζημιά

Ακανόνιστα φαγώματα σε όλα τα υπέργεια και υπόγεια τμήματα του φυτού. Προτιμούνται οι νεαροί τρυφεροί φυτικοί ιστοί. Τα φαγώματα στους σπόρους και στα νεαρά φυτάρια, έχουν ως συνέπεια ανομοιόμορφο φύτρωμα ή απώλειες φυτών. Τα γυαλιστερά, ασημόχρωμα ίχνη στο έδαφος ή επάνω στα φυτά είναι χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής από γυμνοσάλιαγκες.

Εχθρός

Υπάρχουν διάφορα είδη γυμνοσάλιαγκων, που διαφέρουν μεταξύ τους σημαντικά ως προς το μέγεθος και το χρώμα

 

 

Παρατηρήσεις

Οι γυμνοσάλιαγκες δραστηριοποιούνται τη νύχτα, προκειμένου να αποφύγουν την αφυδάτωση από τον ήλιο την ημέρα, στη διάρκεια της οποίας παραμένουν κρυμμένοι σε σχισμές του εδάφους, κάτω από πέτρες και αλλού.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΦΥΤΑΡΙΟ
  • Προσβάλει: Καρότο, Λάχανο, Μαρούλι, Πράσσο, Ραπάνι, Σέλινο, Σπανάκι, Μαϊντανός
 
 

Μύγα

Η μύγα psila rosae είναι ένα μικρό έντομο το οποίο προσβάλει κυρίως το καρότο.
 
Υπεύθυνη για την προσβολή είναι η προνύμφη του εντόμου η οποία τρώει τα εξωτερικά στρώματα της ρίζας του καρότου. Το φθινόπωρο, μπορεί να εισέλθουν περισσότερο μέσα στη ρίζα του καρότου επεκτείνοντας την προσβολή.
 
 

Συμπτώματα

Το φύλλωμα του καρότου μαραίνεται και χάνει το χρώματα του. Οι τρύπες που δημιουργούν οι προνύμφες είναι ορατές στη ρίζα του καρότου.

 
Αντιμετώπιση
Υπάρχουν φυτοφάρμακα που αντιμετωπίζουν τη μύγα των καρότων. Επικοινωνήστε με το γεωπόνο σας.
 
Προληπτικά, μπορείτε να ρίξετε στάχτη από καμμένα ξύλα γύρω από τα καρότα.
 
 
Πρόσθετες Πληροφορίες
Τύπος προσβολής:Εχθρός
Εμφάνιση Συπτωμάτων σε:ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ, ΜΑΡΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ, ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Προσβάλει:Καρότο
 
 
 
 

Περονόσπορος αμπελιού

 

O περονόσπορος  αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι είναι δυνατό να προκαλέσει ολική καταστροφή της παραγωγής. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1881 στη Μεσσηνία και από τότε ενδημεί στην χώρα μας, απειλώντας ιδιαίτερα περιοχές με συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (π.χ. Δ. Πελοπόννησος).

Συμπτώματα
Προσβάλλονται όλα τα τρυφερά, πράσινα τμήματα του φυτού: οι βλαστοί, τα φύλλα, οι ράχες των τσαμπιών και τα σταφύλια.
 
Στα φύλλα εμφανίζονται χαρακτηριστικές ανοιχτοπράσινες κηλίδες, οι λεγόμενες "κηλίδες λαδιού", που αργότερα νεκρώνονται, τα φύλλα σχίζονται και σε έντονη προσβολή πέφτουν. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, παρατηρείται λευκό χνούδι (εξάνθιση από καρποφορίες του μύκητα). Στα ώριμα, ηλικιωμένα φύλλα, το σχήμα των κηλίδων είναι πολυγωνικό. Αυτό συμβαίνει διότι οι νευρώσεις των ώριμων φύλλων δυσκολεύουν την εξάπλωση του παθογόνου με αποτέλεσμα να θυμίζουν "μωσαϊκό". Το σύμπτωμα αυτό είναι γνωστό και σαν "κηλίδες μωσαϊκού" ή "σταυροβελονιά".
 
Στα άνθη, η μόλυνση μπορεί να γίνει άμεσα με διάτρηση ή έμμεσα από τον ποδίσκο και με υγρό καιρό εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές λευκές εξανθήσεις του παθογόνου. Εάν η μόλυνση γίνει πριν την άνθηση, τα άνθη μαραίνονται και πέφτουν.
 
Στις ράγες η μόλυνση γίνεται έμμεσα μόνο από τον ποδίσκο. Οι νεαρές παίρνουν χρώμα καστανοπράσινο και καλύπτονται από εξάνθιση (χνούδι) του μύκητα. Όταν προσβληθούν αργότερα και πριν το "γυάλισμα", εξαιτίας της ανάπτυξης του μύκητα στο εσωτερικό τους, γίνονται δερματώδεις, παρουσιάζουν καστανές βυθισμένες κηλίδες, ζαρώνουν και πέφτουν. Το σύμπτωμα αυτό είναι γνωστό και σαν "καστανή σήψη".

Στους τρυφερούς βλαστούς, στους έλικες και στις ράχες των τσαμπιών παρουσιάζονται παρόμοιες κηλίδες, που γίνονται νεκρωτικές

 
Παθογόνο - Συνθήκες ανάπτυξης
Η ασθένεια οφείλεται στον φυκομύκητα Plasmopara viticola.
Διαχειμάζει κυρίως με τα ωοσπόρια (εγγενής μορφή), που απαιτούν μια «περίοδο ωρίμανσης» και ελεύθερη υγρασία (σταγόνες νερού π.χ. λόγω βροχής ή άλλης αιτίας) για να βλαστήσουν. Αυτά είναι υπεύθυνα για τις πρωτογενείς μολύνσεις, που ξεκινούν από βλαστούς και φύλλα κοντά στο έδαφος. Ευνοϊκές συνθήκες για μολύνσεις είναι όταν επικρατούν θερμοκρασίες 15-27οC, σχετική υγρασία >85% κι ακολουθήσει βροχή. Το παθογόνο μολύνει τα βλαστικά όργανα του αμπελιού από τα στομάτια και το μυκήλιο αναπτύσσεται στους μεσοκυττάριους χώρους. Εκεί ο μύκητας αναπαράγεται αγενώς, σχηματίζοντας κονίδια. Αυτά μεταφέρονται με τον άνεμο και αποτελούν μολύσματα για την πραγματοποίηση των δευτερογενών μολύνσεων. Προσβάλλουν τα νέα φύλα στο ίδιο ή σε άλλα πρέμνα. Για να είναι επιτυχής η μόλυνση θα πρέπει τα φύλλα να παραμείνουν βρεγμένα για κάποιες ώρες, ανάλογα με την θερμοκρασία.
 
Κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της ασθένειας θεωρείται ο Μάιος, διότι ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο μύκητας συμπληρώνει το βιολογικό του κύκλο συντομότερα και προκαλεί πολυάριθμες νέες προσβολές. Επιπλέον, την ίδια περίοδο η βλαστική ανάπτυξη της αμπέλου είναι ταχύτατη, με αποτέλεσμα να σχηματίζει συνεχώς νέους ιστούς, οι οποίοι είναι ευπαθείς στις μολύνσεις.
 
Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου συστήνονται εφαρμογές με κατάλληλα μυκητοκτόνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων, ή προληπτικά στο στάδο των 3-4 φύλλων, στο "μούρο", πριν την άνθηση, μετά το δέσιμο, μετά από 15-20 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την πίεση προσβολής.
 
 
Πρόσθετες Πληροφορίες
Τύπος προσβολής:Ασθένεια
Εμφάνιση Συπτωμάτων σε:ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ
Προσβάλει:Αμπέλι

 

—————

Πίσω